BIOGRAFIJA

 

danijelaDanijela Štambuk rođena je 1979. u Zagrebu, gdje još uvijek živi i stvara.

Nakon završene Škole za tekstil, kožu i dizajn, smjer modni dizajn, upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet, također smjer modni dizajn, koji završava diplomom 2005.g. Još na fakultetu počinje se zanimati za modne dodatke, a posebno kožnu galanteriju, tako da odmah nakon diplome započinje vlastitu proizvodnju unikatnih kožnih torbi.

Svoje prve radove predstavlja u Austriji , Beču, gdje ostvaruje  suradnju s koncept dućanom ArtUp i MQ Point  glavnim dućanom Museums Quartier-a.

Uspješna četverogodišnja suradnja s Austrijom je rezultirala mnogim vjernim mušterijama sa zapadnog tržišta s kojima i danas surađuje na obostrano zadovoljstvo.

2006. započinje suradnju s zagrebačkim koncept dućanom „ Prostor“, koji je danas nezaobilazno mjesto ljubitelja svih umjetnosti, a posebno nekonvencionalnih  modnih dodataka i odjeće.

2008./ 09.g.  preuzima kožno-galanterijski dio u privatnoj firmi KoArt , i samim time suradnju s mnogim hrvatskim dizajnerima.

2010.g. dizajnerica uz kolekciju proljeće/ljeto kožnih torbi dodaje odjeću i sportske torbe, kao što je RUČNIK-TORBA. Na toj kolekciji surađuje s akademskom slikaricom Tamarom Štambuk , tako što njezine crteže apliciraju na haljine/tunike i ručnik-torbe.

2010.g. započinje suradnju s Rovinjskim koncept dućanom „ Cheriff and Charry“

2011.g.  RUČNIK-TORBA osvaja prvo mjesto na Međunarodnom sajmu u Zagrebu za najbolji inovativni proizvod.

2011.g. sudjeluje na prvom sajmu mode, FASHION.HR INDUSTRIJI.

O DIZAJNU

Kroz rad Danijele Štambuk se od samih početaka proteže prirodna koža, možda se prvo pojavljivala kao detalj uz tkaninu, ali ubrzo se pokazala kao najzanimljiviji medij za rad i zadominirala budućim kolekcijama. Dizajnerica uvijek ostaje vjerna jednostavnosti i čistoći oblika, pri tome nikada ne zanemaruje  funkcionalnost  i naravno visoku kvalitetu materijala i izrade. Detalji su pomno birani, ali su ipak svedeni na minimalizam, jer joj je u dizajnu cilj s manje postići više.

Svaki detalj koji se nalazi na proizvodu prvenstveno ima  funkcionalnu namjenu, ali baš zato ti često zanemareni detalji poput podstave, patent zatvarača ili sama struktura kože postaju „nakitom“ na čistoj i minimalistički dizajniranoj torbi. Tako crvena podstava i srebrni metalni detalji daju nešto „opasno“ crnoj torbi, dok žuta podstava na ljetnoj srebrnoj torbi razveseli pri svakom otvaranju poklopca.
Posebna pažnja se posvećuje samom obliku, koji često dolazi i do skulpturalnosti, gdje se oblik mijenja i prilagođava u odnosu kako nosite torbu ili što nosite u njoj.

Dizajnerica sve češće uz oblikovanje profinjenih i pročišćenih formi dodaje i segment multifunkcionalnosti ili višestrukih mogućnosti.  Tako da uz već uobičajenu funkciju torbe uvijek dobivate i zanimljive dodatke koji vam mogu olakšati život ili vam pružiti nekoliko mogućnosti nošenja.

I u jednoj takvoj igri kreacije i pronalaska novih i praktičnijih mogućnosti, dizajnerica je osmislila i proizvela multifunkcionalni proizvod RUČNIK-TORBU zvanu SITBI ( ”Sit in the bag instantly”) koja je osvojila prvu nagradu za najinovativniji proizvod 2011.g. na Međunarodnom sajmu u Zagrebu .
Proizvod je torba i ručnik za plažu u jednom, može biti idealna za izležavanje na plaži, izlet u prirodi ili presvlačenje beba na mogućim ili nemogućim mjestima…

Najveću pohvalu svojem radu smatra zadovoljnog klijenta ,i upravo takvim multifunkcionalnim i praktičnim pristupom proizvodu želi klijenta uključiti u igru svog dizajna.
Iz potrebe da stvori proizvod koji će biti rado nošen, dizajnerica ostavlja klijentu još prostora tako da često u privatnim narudžbama, u sklopu svog dizajna, prihvaća sugestije klijenata s željom da proizvod sto bolje prilagodi njihovim potrebama, bilo funkcionalnošću, bojom ili načinom nošenja.

Dizajnerski proizvod uvijek se ističe svojom ljepotom i jedinstvenošću, ali je ipak najljepši kada se nosi i uklapa u vlastiti stil , a ne kad čeka svoju „posebnu priliku“.